عوارض اصلی طب سوزنی

طب سوزنی یکی از روش‌های درمانی سنتی چینی به شمار می‌آید که بر اساس نظریه انرژی چی در بدن انسان بنا شده است. در این روش، سوزن‌های بسیار نازک را در نقاط خاصی از پوست و عضلات بدن فرو می‌کنند تا تعادل انرژی چی بازیابی شود. طب سوزنی می‌تواند در کاهش درد، التهاب، استرس، اضطراب، افسردگی، بی خوابی، مشکلات گوارشی، تنفسی، قلبی و عروقی و… موثر باشد. اما آیا این روش درمانی بدون عارضه است؟ در پاسخ به این سوال قصد داریم که در ادامه به عوارض طب سوزنی بپردازیم.

طب سوزنی چیست؟

در پاسخ به این‌که طب سوزنی چیست باید بگوییم که این روش درمانی بر اساس این فرضیه کار استوار است که در آن گفته می‌شود، بدن انسان دارای چندین مسیر انتقال انرژی چی می‌باشد که به مریدین یا کانال معروف هستند. مریدین به اعضای داخلی بدن، غدد، اعصاب و سیستم‌های عملکردی متصل است و انرژی چی را در سراسر بدن جریان می‌دهد. وقتی انرژی چی در یک یا چند مریدین مسدود یا نامتعادل شود، بیماری‌ها و ناراحتی‌ها پدید می آیند. در طب سوزنی با وارد کردن سوزن‌ها در نقاط خاصی از مریدین سعی می‌شود که انرژی چی تحریک، تنظیم شده و به تعادل برسد.

طب سوزنی چه عوارضی به همراه دارد؟

اگر طب سوزنی توسط پزشکان مجرب و متخصص انجام شود، یک روش درمانی امن و کم عارضه محسوب می‌شود. اما همچنان احتمال وقوع برخی عوارض وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • خونریزی: وقتی سوزن در پوست و عضلات فرو می‌رود، ممکن است به رگ‌ها برخورد کند و همین موضوع باعث خونریزی خواهد شد. چنین مسئله‌ای در پوست صورت بیشتر مشاهده می‌شود و به عنوان یکی از اصلی‌ترین عوارض طب سوزنی صورت به شمار می‌آید.
  • عفونت: یکی از عوارض طب سوزنی گردن و دیگر نواحی تحت درمان عفونت است که می‌تواند باعث بروز علائمی هم‌چون تب، لرز، درد، قرمزی، تورم، پوسیدگی و… شود. عفونت می‌تواند به دلیل استفاده از سوزن‌های غیر استریل، عدم رعایت اصول بهداشتی، وجود زخم یا بیماری پوستی در نقاط تحت درمان، یا انتقال عوامل عفونی از یک بیمار به دیگری ایجاد شود.
  • آسیب عصبی: یکی دیگر از عوارض طب سوزنی پا و دیگر نواحی تحت درمان است که می‌تواند باعث بروز علائمی جدی هم‌چون درد، سوزش، خارش، بی حسی، محدود شدن دامنه حرکتی و… شود. آسیب عصبی می‌تواند به دلیل وارد کردن سوزن با عمق زیاد یا با فشار زیاد، برخورد سوزن به عصب‌ها، یا ایجاد التهاب در نزدیکی عصب‌ها ایجاد شود. همچنین این عارضه می‌تواند موقت یا دائمی باشد و در برخی موارد هم نیاز به درمان پزشکی یا حتی جراحی خواهد داشت.
  • سرگیجه و حالت تهوع: برخی از افراد ممکن است پس از طب سوزنی احساس سرگیجه، تهوع، استفراغ، بی قراری، خستگی، بی حالی و… کنند. این علائم معمولا ناشی از تغییرات انرژی چی در بدن، تحریک سیستم عصبی، یا افزایش گردش خون هستند و معمولا موقت و خفیف خواهند بود.
این مقاله را از دست ندهید:  آیا درمان آلرژی با طب سوزنی امکان‌پذیر است؟

لیست کامل عوارض طب سوزنی

طب سوزنی برای چه کسانی مناسب نیست؟

شاید برایتان سوال شده باشد که طب سوزنی برای چه کسانی مناسب است که در پاسخ به این سوال باید بگوییم که طب سوزنی یک روش درمانی مکمل و جایگزین است که می‌تواند برای بسیاری از بیماری‌ها مفید باشد. اما این روش درمانی برای همه افراد مناسب نیست و برخی از افراد باید از آن اجتناب کرده یا با احتیاط از آن استفاده کنند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می‌کنند یا مشکلات خونی هم‌چون هموفیلی، انمی، یا لوکمی دارند.
  • افرادی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند. چرا که طب سوزنی می‌تواند باعث ایجاد تحریک زایمان زودرس، سقط جنین یا آسیب زدن به آن شود.
  • افرادی که بیماری‌های قلبی و عروقی هم‌چون فشار خون بالا، آنژین و… دارند، برای انجام این روش درمانی منع خواهند داشت. چرا که طب سوزنی می‌تواند باعث ایجاد تغییرات ناگهانی در فشار خون، ضربان قلب، یا گردش خون شود.
  • افرادی که بیماری‌های عفونی هم‌چون هپاتیت، ایدز یا سل دارند. چرا که طب سوزنی می‌تواند باعث انتقال عوامل عفونی از یک بیمار به دیگری از طریق سوزن‌ها، خون، یا تماس پوستی شود.
  • افرادی که حساسیت یا آلرژی هم‌چون حساسیت به فلزات، الکل یا داروهای موضعی دارند. چرا که طب سوزنی می‌تواند باعث بروز واکنش‌های حساسیتی و افزایش شدت علائم آن‌ها شود.

در عین حال شما می‌توانید برای مطالعه مطالبی در خصوص مراقبت های قبل و بعد از طب سوزنی به سایت ایران ACU مراجعه کنید.

کلام آخر…

طب سوزنی یک روش درمانی سنتی چینی است که بر اساس تعادل انرژی چی در بدن کار می کند و می‌تواند برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مفید باشد. اما در عین حال می‌تواند برخی از عوارض را ایجاد کند که باید به آن‌ها توجه ویژه‌ای داشت. توصیه می‌کنیم که برای اطمینان از امن بودن و اثر بخشی طب سوزنی، باید به پزشکان مجرب و متخصص مراجعه کنید.

این مقاله را از دست ندهید:  لیفت سینه با طب سوزنی؛ روشی برای بازگرداندن زیبایی و اعتماد به نفس

سوالات متداول

  1. آیا طب سوزنی دردناک است؟

طب سوزنی معمولا دردناک نیست و اکثر افراد احساسی هم‌چون سوزش، سنگینی، یا تپش در محل فرو کردن سوزن‌ها خواهند داشت که این علائم نشان دهنده تحریک انرژی چی هستند و معمولا خفیف و قابل تحمل خواهند بود.

  1. طب سوزنی می‌تواند با روش‌های درمانی دیگری ترکیب شود؟

بله، طب سوزنی یک روش درمانی مکمل و جایگزین است که می‌تواند با روش‌های درمانی دیگری هم‌چون دارو درمانی، جراحی، فیزیوتراپی، ماساژ، یوگا، مدیتیشن، طب سنتی چینی، طب گیاهی و… ترکیب شود. اما قبل از ترکیب طب سوزنی با روش‌های درمانی دیگر، باید با پزشک خود مشورت کرده و از بروز هرگونه تداخل یا عوارض جانبی احتمالی، اطمینان حاصل کنید.

درباره دکتر محقق

دکتر سید جعفر محقق، متخصص طب سوزنی با سابقه‌ای طولانی در درمان بیماران، پیشگام پژوهش و آموزش امبدینگ در ایران است. ایشان با مدرک دکتری طب سوزنی از چین و عنوان مدرس رسمی امبدینگ انجمن طب سوزنی، به عنوان یکی از برجسته‌ترین متخصصان این حوزه شناخته می‌شوند.

2 پاسخ
  1. فرنوش عزتی
    فرنوش عزتی می گوید

    سلام من سوزن درمانی صورت رو انجام دادم اما بعد از اون یه طرف صورتم ورم کرد امکان داره علت سوزن درمانی بوده باشه؟

    پاسخ
    • دکتر محقق
      دکتر محقق می گوید

      سلام
      وقت شما بخیر
      این مورد باید تحت بررسی قرار بگیره و مشخص بشه که آیا به عارضه هماتوم (تجمع غیرطبیعی خون) دچار شدید یا با مشکل دیگری روبرو شده‌اید.
      البته باید به‌طور دقیق‌تر بفرمایید که با طب سوزنی این درمان برای شما صورت گرفته یا امبدینگ، تا بتوان راه‌کار مناسب‌تری را مد نظر قرار داد. چرا که امبدینگ امکان آسیب‌رسانی به عصب را دارد، اما طب سوزنی به عصب‌ها آسیبی وارد نمی‌کند.
      به‌طور کلی، باید 2 الی 3 روز صبر کنید تا ببینید که این مشکل تا چه حد پیشروی دارد. درعین‌حال، توصیه پزشکی در این خصوص این است که موضعی که تحت درمان قرار گرفته را کمی گرم کرده و قرص جوشان ویتامین سی در این بازه زمانی 2 الی 3 روزه مصرف کنید تا به مرور شاهد بهبود ناحیه تحت درمان باشید.
      اما اگر مشکل جدی‌تر بود و هیج‌گونه بهبودی حاصل نشد، توصیه اکید این است که حتما به پزشک مراجعه کنید تا سریعا این مورد را بررسی و درمان لازم را شروع کند.

      پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *